Grzybobranie to popularna forma spędzania wolnego czasu. Zarówno walory zapachowe, jak i smakowe sprawiają, że grzyby są chętnie spożywane przez ludzi. W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy i jest to jedyny sposób uniknięcia tragicznych konsekwencji spożycia grzybów trujących. Osoby nieposiadające stosownej wiedzy, kupujące grzyby na targowiskach, powinny zwracać uwagę na atest wydany przez grzyboznawcę i nie opierać się jedynie na bezgranicznym zaufaniu do sprzedawcy.
W dniu 11.10.2024 r. w naszej szkole obyła się bardzo ciekawa prelekcja dotycząca bezpiecznego grzybobrania. Zajęcia przeprowadziła pani Alicja Ciastko z Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Częstochowie.
W czasie prelekcji uczniowie poznali przykładowe grzyby jadalne i trujące. Dowiedzieli się w jaki sposób można rozróżnić grzyby trujące. Mogli zobaczyć żywe okazy wybranych grzybów, spotykanych w naszych lasach. Uczniowie chętnie dzielili się swoją wiedzą ze znajomości grzybów, zasad bezpiecznego grzybobrania.